8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü
Bugün neredeyse tüm dünyada ses getiren, eylemlere sahne olan 8 Mart’ın tohumları, 1908 yılında New York’ta 15 bin çalışan kadının daha kısa mesai süreleri, daha yüksek maaş ve seçme hakkı talep etmesiyle atılmıştı. Bir yıl sonra Amerika Sosyalist Partisi 8 Mart’I, Ulusal Kadınlar Günü ilan etmişti. Bu özel günü uluslararası hale getirme fikrini ortaya atan ilk kişi ise Clara Zetkin’di.
Dünya Kadınlar Günü’nün kökleri, işçi hakları hareketlerine dayanmakta ve 8 Mart Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da Dünya Kadınlar Günü olarak kabul edildi.
Kadınlar Günü’nün asıl amacı, toplumsal cinsiyet eşitliğinin mesajını vermek, kadınların birçok alanda gösterdikleri çabanın başarılarını ve katkılarını kutlamak, aynı zamanda tüm toplumsal cinsiyet ayrımının yarattığı önyargılardan, klişelerden ve farklılıklardan arınmış bir toplum inşa etmektir. Ayrıca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadınların toplumsal, ekonomik, sosyal ve kültürel başarılarını kutlayan evrensel bir gündür.
Kadınlar sürekli olarak eşitlik taleplerini ve varlıklarını göstermek için mücadele etmeye devam ediyor. Kadınların söz sahibi oldukları ve kararlarını alabilecekleri kendilerine ait bir hayat yaşamalarını oldukça zorlaştırılsa da zaman içinde ataerkilliğe karşı sesini yükselten birçok güçlü kadın ortaya çıkarak tarihe geçmeyi başarmıştır.
Toplumda önemli bir değişim yaşanmış ve kadınların potansiyelini sadece ev içinde değil, aynı zamanda diğer çalışma alanlarında fark etmeye başlamış olsa da, kadın ve erkek arasındaki eşitsizliği görmezden gelmek veya bu farkı anlamamak mümkün değildir. Bununla birlikte, kadınların sayısız zorluklara ve eşit olmayan muameleye nasıl tahammül ettiklerini ve yaşadıkları zorlukları sürekli olarak çevredeki insanlara anlatmak gerekir. Unutulmaması gereken, kadınların çabalarını ve emeklerini sadece bugünde fark etmek olmayacaktır. Yaptıkları her faaliyetin ayrı ayrı kıymeti çok büyüktür.
Toplumda her koşulda eşit fırsat ve statü icin mücadele eden Kürt kadını farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır. “Jın, Jıyan, Azadî” felsefesi ile dünya kadınlarına öncülük eden Kürt kadını, kendi kimliği ve hakları için verdiği mücadeleyi de kesintisiz bir sekilde kararlılıkla sürdürmektedir. Dünyanın geleceğinde rol almak ve söz sahibi olmak isteyen Kürt kadını, diğer toplumlarda da büyük saygınlık kazanmıştır.
Bu özel ve anlamlı günü, kadınlarımızın varlıklarını ve hayatın her alanında elde ettikleri bütün başarıları onurlandırmak için her alanda çoşkuyla kutlayalım.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününüz Kutlu Olsun!
Meliha Doğan