Leyla Güven ve Orta Anadolu Kürtleri İçin Yol Ayırımı/ Como Anadolu

    ”ANADÎLΔ, ”YABANCI DÎLΔ OLANLAR, MURAT BOZLAK, LEYLA GÜVEN VE ORTA ANADOLU KÜRTLERÎ ÎÇÎN YOL AYRIMI

Orta Anadolu Kürtleri, Kürt Ulusal Kurtuluş Hareketlerine her zaman duyarlı olmuşlar; içinde yer almışlardır. Ancak diyebilirizki, Murat Bozlak’ın yüklendiĝi misyon ve liderlikle, bu duyarlılık cisimleşmişti.

Leyla Güven, 07 Kasım 2018 tarihinde açlık grevine başladı. Kürtlerin ulusal kazanımlarının her anlamda tehtid edildiĝi bir süreçte, bir mücadele için hiç bir aracın bulunmadıĝı bir yerde, yani zindanda, canını bir mücadele aracına dönüştürdü.

Güven’in eyleminin Kürtlerin gündemini işgal ettiĝi ve Güven’in hayatı konusunda endişelerin son raddeye vardıĝı bugünlerde, insanın nasıl adlandıracağını bilemediĝi tarihsel bir talihsizlik, ister istemez, gözümüze takılıyor:Saĝlık Bakanı Fahrettin Koca ve AKP genel başkan yardımcılarından Abdullah Aĝralı’nın Orta Anadolu Kürtlerinden olmasıdır.

Doktorların, Leyla Güven’i ziyaret ve muayene isteği adalet bakanlığınca reddedildi. Sağlık bakanı Fahrettin Koca, buna sadece seyirci kaldı!

Leyla Leyla Güven’in eylemi devam ederkenAbdullah Aĝralı AKP genel başkan yardımcılıĝına atandı.

 

http://Özgeçmiş Abdullah AĞRALI Konya / Kulu – 1969, Hacı, Zeynep. Tıp Doktoru; Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdi. Kamu kuruluşlarında hekimlik yaptı ve çeşitli görevlerde bulundu. Sağlık hizmetlerinde toplam kalite yönetimi, ekonomik verimlilik, sağlık işletmelerinde yönetim ve organizasyon, işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimleri aldı. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrenci Derneği Kurucu Başkanlığı, Kulu Cihanbeyli Yardımlaşma Kültür ve Çevre Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanlığı, EL-BİR Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanlığı, Çocuk Diyabet ve Obezite Derneği Başkanlığı, Toplum Sağlığı AR-GE Derneği Üyeliği görevlerinde bulundu. Konya AK PARTİ İl Başkan Yardımcılığı yaptı. 25 ve 26. Dönemde Konya Milletvekili seçildi. Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi olarak görev yaptı. Çeşitli Meclis araştırması komisyonları, İçişleri Komisyonu ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyeliği görevlerinde bulundu. Kürtçe ve İngilizce bilen Ağralı, evli ve 4 çocuk babasıdır.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Kürtlerin ana dili olan Kürtçe, kayıtlara “bildiği yabancı diller” hanesine yazılır; tıpkı Abdullah Ağralı’nın kayıtlarında görüldüğü gibi. Muratlar Leylalar ve kimliğine sahip çıkanlar bundan sürekli rahatsız olduklarını dile getirmişlerdir. Keza yıllar önce bir HDP milletvekili, aynı TBMM’nde anadili kısmına Kürtçe, yabancı diller kısmına Türkçe yazdırdıĝında kıyamet kopmuştu. Doĝrusu da bu deĝil midir? Insanın annesiyle konuştuĝu dil dışındaki tüm diller yabancı dil deĝil midir?

Ama kendisine yabancılaştırılan Kürdün anadili’ de yabancı dili’ olur.

Leyla Güven, canıyla bu yabancılaşmayı durdurmaya çalışıyor.

Fahrettin Koca ve Abdullah Aĝralı kendileri yabancılaşmışken, devletin yabancılaştırma politikasının Kürt aktörleri oluyorlar.

Siyasette, belirleyici olan, ne söylediĝiniz deĝil, ‘durduĝunuz yer‘dir. Sizi asimile eden bir iktidar veya cumhurbaşkanıyla aynı yerde duruyorsanız, ne söylediĝinizin bir kıymeti yoktur artık.

Selahattin Demirtaş, Murat Bozlak’ın ölümünden sonra “Acısı büyük ama mirası daha büyük” belirlemesini yapmıştı. Bu elbette Murat Bozlak için yapılacak en yerinde belirlemeydi. Murat Bozlak’ın bıraktıĝı mirasın acısından büyük olması, Murat Bozlak’ın yasaklı ve kadim bir mirasın mirascısı olarak mirasına sahip çıkma cesaretinin büyüklüĝündendir. Bu büyük mirasa sahip çıkmanın verdiĝi acıları büyük bir tevekkül ile karşılamasındandandır. Elbette, Selahattin Demirtaş, Murat Bozlak’ın mazlumlardan, haktan ezilmişlerdan yana bıraktıĝı mirastan bahsediyor.

Leyla Güven büyük bir direnişi miras aldı; daha da büyüterek miras bırakıyor bizlere, eyleminin 74. gününde.

Sahi Fahrettin Koca ve Abdullah Aĝralı hangi mirası bırakacaklar?

Yarına, onlardan kalacak bir şey var mı?

Onları Leyla Güven’in karşısında konumlandıran nedir?

Ikisi de doktor olan bu insanlara, Leyla Güven’e doktor ziyaretini yasaklatan nedir?

Kerbela’da Hz. Peygamberin torunu ve yoldaşları hunharca öldürülürken, bir Arap ileri geleninin, “Ali haklı, ama ne yapayım, Muaviye’nin ekmeĝi daha yaĝlı” dediĝi anlatılır.

Daha yaĝlı bir ekmek midir bu tavrın sebebi? Bunu dile getiren Arap ileri geleninin adını çoĝumuz bilmeyiz. Bilsekte bilmesekte, hiç birimiz hayırla anmayız.

Hareketi Osmanlı ve Mısırda gördüĝü yoksulluklardan kaynaĝını alan Şeyh Bedrettin’i hepimiz biliyoruz. Şeyh Bedrettin ki Osmanlı’nın kazaskeriydi ve kendi ölüm fermanına kendi mührünü basmıştı. Peki O’nu asan padişahın adını kaç kişi biliyor? Bilmez çünkü şairin dediĝi gibi,

“Bu günlerden geriye,
Bir yarına gidenler kalır.
Bir de yarınlar için direnenler”

Kisacası Devlet ve Erdoĝan bu ülkede bir Kerbala yaşatmak istiyor. ve biz Orta Anadolu Kürtleri, Leyla Güven şahsında bir yol ayrımındayız; ya Hz. Ali ve oĝlu Hüseyin, Şeyh Bedrettin ve Leyla Güven geleneĝinin saflarında yer alacaĝız, ya da ‘daha yaĝlı bir ekmeĝi‘ hakikate, vicdana ve merhamete tecih edenlerin safında…

Yaptıĝımız seçim, ya bizi insan yapacak ya da bir et ve kemik yıĝınına dönüştürecek.

Bir gün mutlaka, ama bir gün mutlaka, Kürtlerin hayatı da durulacak ve o gün, bugün yaşadıklarımız, tarihin ve mazlumların şaşmaz adalet terazisine çekilecek, herkes hakkettiĝi deĝeri bulacaktır. Ve o gün Leyla Güven, öncülleri ve ardılları, en şanlı halleriyle tarihe geçeceklerdir. Ve o günden bugüne bakanlar için, Fahrettin Koca ve Abdullah Aĝralı’nın, Leyla Güven’e karşıt konumlarıyla da olsa, görülmeye deĝer olacaklarını bugünden bilemeyiz.

Ama, o gün geldiĝinde, biz Leyla Güven’in safında görülmek istiyorsak, bugün, Leyla Güven’i yaşatmak için sokaklarda olmalıyız.

Ne yapacaksak hemen şu an yapmalıyız,

Çünkü saatlerin deĝil dakikaların önemli olduĝu anları yaşıyoruz.

Çünkü bugün açlık grevinin 74. günü.

Como Anadolu.